Adószámunk: 18124877-1-41

Köszönjük azoknak a testvéreinknek, akik tavaly adójuk 1%-val támogatták Egyesületünk munkáját.

Tudnivalók az SZJA 1%-nak felajánlásról

Forrás: magyarorszag.hu 

Tájékoztató honlap a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásához és fogadásához szükséges tudnivalókról. A honlapon megtalálható az 1 százalékot fogadó szervezetek adatbázisa is. A tájékoztató angol nyelven is olvasható.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk meghatározott részéről külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil szervezetekhez vagy az egyházakhoz, költségvetési előirányzatokhoz kerülhet.

Idei évben lényeges változás, hogy a rendelkező nyilatkozatok benyújtására egységesen előírt május 20-i határidőt jogvesztő határidőként szabályozza a jogalkotó, tehát ezen időpontot követően beküldött nyilatkozatok minden esetben érvénytelenek lesznek, és a késedelem kimentésére szolgáló igazolási kérelem előterjesztésére sincs lehetőség.

Akik élni kívánnak rendelkezési lehetőségükkel, azok többféle beküldési mód közül választhatnak.

Azok a magánszemélyek, akik az előző évi jövedelmük elszámolásának módjaként az önadózás vagy az egyszerűsített bevallás mellett döntöttek, ők az SZJA adóbevallás vagy az egyszerűsített bevallási nyomtatványon (..53-s vagy ..53E végű nyomtatvány) tüntethetik fel rendelkező nyilatkozatukat. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az SZJA bevallás Egysza lapján a saját adóazonosító jelet valamint a magánszemély által támogatni kívánt szervezet adószámát, technikai számát tüntessék fel.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a bevallási nyomtatványon kívánnak rendelkezni és a bevallást továbbra is hagyományos módon, papír alapon nyújtják be az adóhatósághoz, az Egysza lapon feltüntetett saját adóazonosító jeltől a kedvezményezettekre vonatkozó adatokat kérjük, ne válasszák le.

Ez évben is lehetőség nyílik arra, hogy az egyszerűsítettSZJA adóbevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot külön lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban - a bevallástól elkülönítve - személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy postán juttassák el az adóhatóság részére.

A személyi jövedelemadó 1-1 %-áról tett rendelkezés természetesen elektronikus úton az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) - korábban AbevJava -  keretprogram segítségével is kitölthető, és továbbítható az adóhatóság részére.

Azon magánszemélyek esetén, akik bevallási kötelezettségünknek munkáltatói adómegállapítás keretében tesznek eleget, a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot a munkáltatónak legkésőbb május 10-ig adhatják át. Ez esetben a borítékot, annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írni.

További részletek az APEH tájékoztató füzetében.

1 Százalék

Belépés

, after login or registration your account will be connected.